10 steg for suksess med vaneendring

Hvor ofte har du opp tilbake i gamle mønstre når du har prøvd å endre en vane? Hvis du følger disse rådene så vil du ha my større suksess neste gang du skal endre en vane.

  1. Sjekk inn med deg selv om du er helt sikker på at du egentlig vil dette. Bringer det deg nærmere det som er viktig i livet ditt? Eller er du påvirket av forventinger utenfra? Hva vil det gi deg når du klarer å endre på dette? Hvordan vil det bidra i livet ditt?
  2. Endre kun en ting om gangen! Det er veldig typisk at vi i januar setter oss tøffe mål som å plutselig trene 5 dager i uken eller spise sunt hver dag. Det er lurt å starte med noe som er realistisk, som vi faktisk vil klare å opprettholde. Har vi for mange mål blir det ett overveldende og da kan vi miste motivasjon. Når endring blir stress blir det tyngre å motivere seg. 
  3. Legg inn enkle aktiviteter slik at du garantert mestrer oppgaven. Da vil du få belønning i form av dopamin (lykkehormon). Dette vil motivere deg til å strekke strikken litt lengre neste gang. Endring av én vane kan ha stor effekt. Ofte får vi positive ringvirkninger. For eksempel så kan det at du setter deg som mål om å gå en tur 2 ganger i uken føre til at du får mere energi. Da vil du kanskje få lyst til å gjøre mer fysisk aktivitet, og begynner å legge inn noen enkle treningsøkter, så kommer kanskje lysten på sunnere mat, bedre søvn etc
  4. Sett deg et klart og tydelig mål, og skriv ned alle tingene du skal gjøre på veien for å nå målet ditt.  Så lager du en plan hvor du setter opp når du skal utføre alle disse små delmålene.
  5. Ha fokus kun på det nærmeste delmålet ditt. Prøver du å se for deg hele veien til målet kan det kjennes ut som en stor og uhåndgripelig oppgave. Det blir fort overveldende og demotiverende. 
  6. Evaluer deg selv kontinuerlig, og ros deg selv for hver gang du tar et skritt videre på planen du har laget. Glem janteloven! Det er lov med skryt! Å tillate oss selv å kjenne på anerkjennelse vil frigjøre dopamin som vil hjelpe til å motivere oss til å jobbe videre.
  7. Se for hvordan det vil være når du har nådd målet ditt og kjenn på den deilige følelsen du har. Dette kan du gjerne gjøre hver dag, det vil øke motivasjonen og troen på at du vil komme dit.
  8. Glem alle ord som bør, skal, må, er nødt til – dette er utrolig umotiverende og kan skape og opprettholde stress i kroppen. 
  9. Vær tålmodig. Det tar tid å endre vaner. Tenk på at jo oftere du repeterer den nye vanen jo enklere blir det. Noen sier at det tar 21 dager å endre en vane. Men sannheten er at det kan går fortere, og det kan ta lengre tid. Vær konsekvent, repeter den nye vanen så ofte du kan over lang tis, så vil du se at sakte men sikkert så vil denne nye vanen bli automatisert.
  10. Det er enklere når vi får hjelp – gjør derfor endringen sammen med noen – stå til ansvar ovenfor noen fler enn deg selv enten det er gjennom profesjonelle samtaler, eller avtaler med en venn som også ønsker å endre en vane. 

Lag en plan for hva du skal gjøre hvis du ikke får fullført det du har planlagt å gjøre. Livet kan komme imellom, og det er lurt å ha tenkt over fallgruvene på forhånd sånn at du har en plan B. Husk også at vi er alle mennesker og kan ha et svakt øyeblikk. Planen din trenger ikke å gå i vasken for det! Det finnes alltid en ny dag i morgen med blanke ark og fargestifter.