Avspenning i form av Yoga Nidra

Vi mennesker trenger 8 – 9 timer søvn hver dag. Får vi ikke det, går det utover helsen vår. Det beste er å sove på natten, og eventuelt legge inn en liten lur i 14 tiden på ettermiddagen. Dette er optimalt i forhold til hvordan kroppen vår fungerer.  Vi har en biologisk rytme, såkalte circadiane perioder, som regulerer søvn-våken syklusen. Den dikterer også når du går inn i de forskjellige søvnstadiene. Søvnen inndeles ofte i fem stadier hvor NREM-søvn utgjør de fire første og REM-søvn det siste. Stadiene gjentas flere ganger gjennom natten. De forskjellige stadiene av søvnen henger sammen med hvilke hjernebølger og deler av hjernen som aktiveres. Vi trenger alle stadiene for optimal helse, da de har forskjellige funksjoner i forhold til hvilke deler av kroppen som blir restituert. 

Yogisk Søvn

Dessverre er det ikke alltid mulig å få nok timer søvn på natten, spesielt for de med små barn. Da kan en avspenningsøkt være en livredder.  Jeg er sertifisert yoga nidra instruktør. Yoga nidra betyr yogisk søvn. Denne formen for yoga oppdaget jeg da jeg hadde små barn, og den ble en livredder for meg. Det går ut på at du lytter til en stemme som guider deg gjennom en avspenningen. Det krever ingenting, kun at du lytter, sittende eller liggende. Måten yoga nidraen er konstruert tar deg ned på en dyp avspenning hvor du raskt og effektivt går gjennom stadier der du aktiverer de forskjellige hjernebølgene. Les mer om hjernebølger her.

avspenning, yoga nidra

Hvordan yoga nidra fungerer

Du starter med å kjenne kroppen og puste. Dette trigger ro og hvile systemet ditt, og hjelper å balansere det sympatiske – og parasympatiske nervesystemet. I denne delen skifter kroppen din fra beta hjernebølger (våken tilstand) til alpha hjernebølger en mer avslappet tilstand. I alpha frigjøres lykkehormonet seratonin, og man ser at de som tilbringer lite tid i alpha kan ha høyere grad av angst. 

Fra alpha går du inn i dyp alpha og høy theta hjernebølger; drømmestadiet, REM foregår der. I theta senkes tankehastigheten din til 4 til 8 tanker i sekunder. Dette er stadiet hvor superlæring kan foregå. Både barn og kunstnere tilbringer mere tid i dette stadiet. Det er her mennesker noen ganger har helt tilfeldige tanker, eller ser bilder,  farger, visjoner, hører stemmer.

Etter theta guides du til delta hjernebølger hvor tankene dine ligger på 1 til 3,9 i sekundet. Dette er stadiet hvor du får mest restitusjon, hvor organene dine får regenerert seg, og stresshormonet kortisol blir fjernet fra systemet ditt. Når du er i narkose eller koma er du i en delta-hjernebølgetilstand. Fra delta guides du ned i en enda dypere hjernebølge, som ikke kan nåes gjennom vanlig søvn. I dette stadiet er du fri fra tanker. Det er som du mister bevisstheten totalt, likevel er du våken. Det er ikke alle som praktiserer yoga nidra som kommer hit, men jo mer du gjør det jo mer tilgjengelig vil det være. Mot slutten av yoga nidraen guides du tilbake til en våken tilstand. 

Erstatning for søvn

Det gir deg derfor god restitusjon på kort tid, og man regner at 15 minutter med yoga nidra kan erstatte 1 time med tapt søvn. Dette gjelder vel og merke samme dag, da man ikke kan ta igjen tapt søvn i ettertid. Merk at det ikke er bærekraftig å bruke yoga nidra for å ta igjen tapt søvn over lang tid. Det er fint for en periode når man trenger det, men i det lange løp trenger vi den gode nattesøvnen for 100 % god restitusjon. En yoga nidra økt er uansett mer effektivt enn en liten lur, og man våkner og føler seg forfrisket og utvilt. Forskning har vist at Yoga Nidra er mer effektivt en andre former for avspenning og hypnose. 

Ideell lengde på en økt er 20 – 30 minutter. En lengre økt kan gjøre deg litt tung i etterkant, og i noen tilfeller gi hodepine. Dette er ikke farlig og noen ganger trenger du kanskje 40 – 50 minutter. Jeg gjør ofte økter som ligger på 10 til 15 minutter hvis tiden setter begrensninger. Jeg går etter mottoet litt er bedre enn ingenting.

Yoga nidra kan gjøres hvor som helst, på kontoret, på reise, eller liggende flatt ut hjemme. Det er lurt å sørge for at man er varm nok, og har det behagelig. Når du først starter kan det være uvant. Gi det litt tid, så vil du bli kjent med denne formen for avspenning og komme fortere inn i det. Du trenger i utgangspunktet kun å lytte, men jeg har erfart at jeg fortere kommer i dyp avspenning hvis jeg konsentrerer meg om ordene og sender eventuelle tanker som dukker opp videre. 

Hjernetrening

I yoga nidra åpner det seg opp en fin mulighet for hjernetrening. Vi blir mer åpne og får kontakt med underbevisstheten vår, og gjennom bruk av affirmasjoner og intensjoner kan vi påvirke tankesettet vårt. Etter hvert vil vi også begynne å hvile mer og mer i dette rommet mellom følelser og tanker ellers i livet vårt. Dette gir oss mulighet til å analysere situasjoner i stedet for å handle på autopilot. Det vil gi deg frihet til å ta de valgene du ønsker. 

Flere fordeler

En studie fra 2013 av kvinner som hadde irregulær menstruasjon og psykologisk problemer viste at de fikk redusert angst og depresjon, og fikk en generell økning i velvære gjennom praksis av yoga nidra. Det er og forskning som viser at yoga nidra kan hjelpe til å redusere blodtrykk, kolesterol og forbedre blodsukkersvingninger i blodet forbundet med diabetes. Yoga Nidra er en form for meditasjon. Både yoga nidra og meditasjon kan hjelpe med å aktivere ro- og hvile systemet vårt, forbedre funksjonen til nervesystemet, og det endokrine systemet som styrer hormonene. De positive effektene av å drive med yoga nidra er mange, og det er helt gratis. Det eneste du trenger å gjøre er å sette av litt tid, og dedikere den tiden til å lytte til et lydspor.  

Jeg deler ferdigspilte lydfiler med deg hvis du skulle ønske å prøve denne formen for avspenning. Klikk her for å laste ned en fil.