Hvordan si nei og få mer ut av livet – også kalt essentialism

Når vi sier ja til en mulighet, til å gjøre noen en tjeneste, eller når vi sier ja til sjefen som spør om vi kan ta på oss en ekstra arbeidsoppgave, så frigjør vi lykkehormoner- eller såkalte belønningshormoner. Det kjennes godt, vi får en boost. Vi mennesker har instinktene våre fra den tiden vi levde som jegere og sankere og var avhengig av aksept og tilhørighet til stammen vår for overlevelse. Derfor er vi skrudd sammen slik at vi liker å ”please”, det vil si å tilfredsstille andre, og det kan være vanskelig å si nei. Bare tanken på å si nei til andre kan vekke ubehag. Vi føler oss skyldig. Vi blir uvel og får tåkesyn. Det frigjør stresshormoner som er kroppens måte å få oss bort fra en handlingen. Så vi sier ofte ja og angrer. Og fyller dagene og timeplanen vår med for mange gjøremål, som egentlig ikke gir oss så mye. 

Langtidsstress

Det å være på høygir mesteparten av tiden, fordi vi har mange gjøremål kan føre til at vi aktiverer og opprettholder stressresponsen i kroppen, det vil si at kroppen aktiverer de fysiologiske prosesser som settes i sammenheng med fight, flight eller freeze. Dette er som å kjøre bil med gasspedalen i bånn, og er skadelig for helsen i det lange løp. Det kan føre til at vi mister energi og motivasjon, og kan føre til utbrenthet. I dagens samfunn blir vi kontinuerlig bombardert med mange valgmuligheter, flere enn det mennesket er vant til fra tidligere tider, og dermed mer enn det hjernen vår er utviklet til å takle. Overalt hvor vi snur oss møter vi ny informasjon. Det kan fort virke overveldende på oss. Vi er rett og slett ikke laget for å ha oversikt over så mange ting samtidig. Når vi føler oss overveldet og føler at vi mister oversikten oppfatter hjernen det som en trussel og aktiverer stressresponsen. Samtidig er det da kort vei til et negativt fokus og en negativ indre dialog(selvsnakk). ”Jeg har altfor mye å gjøre” ”Jeg er sliten” Jeg er stresset”, ”Dette får jeg ikke til” ”Jeg har ikke nok tid”. Det vi tenker på og sier til oss selv vil påvirke følelsene og tilstanden vår, og påvirke handlingene våre. Et negativt fokus og en negativ indre dialog vil også kunne aktivere stressresponsen.

Hva er viktig for deg?

Prøver vi å få til alt så er veien til stress og utbrenthet kort. Det samme gjelder når vi gjør ting som går på tvers av det som er meningsfylt og verdifullt for oss. For å kunne leve et liv fylt med mer glede, energi, mening og motivasjon er det viktig å definere hva våre mål og verdier er. Jeg anbefaler deg å tenke etter hva du trenger innfridd for at livet ditt skal kjennes godt og komplett ut. Skriv gjerne ned ord og setninger på lapper, og så se om du kan legge lappene i en prioritert rekkefølge. Tenk etter hva hver av disse verdiene betyr for deg, hvorfor det er betyr noe for deg. Dette kan hjelpe deg til en bevissthet i forhold til hva som er viktig for deg, og hvor du står i forhold til det i dag. Du kan gjerne avgrense verdiene til områder i livet slik som arbeid, familie, fritid etc. 

Med bakgrunn i verdiene dine blir det kanskje klarere for deg hva målet ditt er, enten på lang sikt eller kort sikt. Her kan du også avgrense til forskjellige arenaer i livet. Når du har dette klart formulert vil du ha et kompass som vil veilede deg hver gang du står ovenfor et valg, og du kan dermed bruke det som en rettesnor for å eliminere de tingene som finnes i livet ditt som ikke bringer deg nærmere målet ditt. Når du begynner å prioritere det som er viktig for deg, og eliminere det som skaper stress er du på vei mot et tilfredsstillende liv med mer energi og motivasjon. Ved å ha færre ting på to do listen, kan vi gjøre oppgavene våre med høyere kvalitet, og oppnå bedre resultater raskere. Vi vil også kunne frigjøre tid til det som gir oss pause og påfyll i hverdagen.

Øv deg på å si nei

Det å si nei er en treningssak, og kan kjennes ubehagelig i starten. Men alle vaner kan vendes. For å lære mer om endring av vaner lytt til denne podcasten. Det kan være lurt å ha tenkt igjennom hva du kan si i gitte situasjoner. Lag en liste over mulige måter du kan si nei på slik at du har de lett tilgjengelig når du trenger det. Hvis sjefen din ber deg gjøre noe du vet kommer til å gå utover kvaliteten på de andre arbeidsoppgavene dine, kan du for eksempel si: ”ok, hva vil du jeg skal velge bort av mine andre arbeidsoppgaver for å skape rom for dette?”. Når vi skal si nei, er det lurt å kjøpe oss tid. Da får vi tenkt oss om før vi handler. Du kan for eksempel svare en forespørsel med; ”det høres fint ut, la meg sjekke kalenderen min og komme tilbake til deg”. Da får du muligheten til å vurdere saken, og planlegge et godt svar.  

Dette med å eliminere ting i livet vårt som stjeler fokus fra det som er viktig for oss, er som å rydde i klesskapet. Noen ganger er det vanskelig å skille seg av med noe som vi synes er fint, men ikke har bruk for. I livet vårt er det også mye vi med fordel kan si nei til, selv om det virker som gode muligheter. Det er viktig å stille tøffe spørsmål, og noen ganger må vi gjøre trade offs. Det krever selvdisiplin og selvinnsikt. 

Tips til å redusere stress

Fokuser på hva du vil! Definer dine verdier og mål. 
Prioriter oppgavene dine. Du kan ikke gjøre alt. Gjør det som er viktig for deg, og som er realistisk å få til gitt den tiden du har tilgjengelig. 

Si nei til det som ikke er i tråd med dine verdier og mål.

Lag en liste over mulige måter du kan si nei på slik at du har de lett tilgjengelig når du trenger det

Planlegg oppgavene dine– fordel alle ukens gjøremål utover uken. Forhold deg så kun til dagens plan. 

Skaff deg tid når du trenger det.

Invester i deg selv. Ta pauser og få nok søvn. Vi trenger å tillate hodet og kroppen å kople av og hente seg inn
Beregn alltid 15 min ekstra når du skal noe 

Tenk at tiden kommer i stedet for at tiden går. 

Ønsker du å lære mer kan du høre på denne podcasten eller booke en time med meg. 

Videre lesing:

Greg McKeownEssentialism : The Disciplined Pursuit of Less