Hvordan kan du få en mer effektiv og balansert hverdag?


Føler du noen ganger at du haster gjennom dagen, gjerne litt på etterskudd til alt og føler at du aldri kommer i mål? Med enkle grep kan du ta styring over hverdagen din, og oppnå større effekt og mer balanse. Du kan oppnå en mer bærekraftig måte å leve livet ditt på, som også vil hjelpe til å motvirke effekten av langtidstress, som gir seg til kjenne som utmattelse, utbrenthet og det å gå på den etterhvert velkjente veggen. 

Hva er viktig for deg?

Ingen kan få til alt. Skru ned forventningene du har til deg selv slik at de er realistiske og konstruktive. Vi kan få til det vi vil hvis vi prioriterer det. Det betyr at vi trenger å finne ut av hva som er viktig for oss. Hva er verdiene våre? Hva er målet vårt? Klikk her for mer å lese mer om dette, eller her for å høre en podcast om temaet.Når du har det klart for deg vil det være enklere for deg å rydde unna det som ikke bringer deg nærmere målet ditt, og dermed frigjøre tid og energi til de tingene du prioriterer. 

Declutter

Kan du rydde unna de gjøremål og forpliktelser som ikke er viktige for deg, så kan du gjøre det med fysiske ting også. For eksempel kan det å rydde hjemme være lurt, og kvitte deg med det du ikke trenger. Lage systemer og kategorisere slik at alt har en fast plass. Vi bruker mye tid på å rydde. Med færre ting og faste plasser til tingene går husarbeidet raskere. Forskning har vist at rot kan gjøre deg sliten og nedstemt. Men, det å tenke at det skal se perfekt ut hjemme hele tiden er også en kilde til stress. Finn en balanse du kan leve med, hvor forventingene du setter til deg selv er realistiske. 

Invester i deg selv

For å kunne være effektiv og tilstede i det vi gjør over lengre tid, så trenger vi å ha en kropp og et hode som er i balanse og har overskudd. I mange miljøer er det status å jobbe mye og sove lite. Det er på tide vi snur dette og gjør nok søvn til status, og det å ta vare på seg selv til status. Her har vi mye å lære av idrettsutøvere, de er flinke til å restituere og hvile mellom slagene. Hjernen trenger hvile for å fungere optimalt. Tar vi ikke dette seriøst er veien til utbrenthet mye kortere. Både hvile i form av søvn, og i form av avkopling er viktig.

Fysisk aktivitet er også en nøkkel til prestasjon. Forskning viser at trening gir deg økt fokus, og gjør deg smartere, så da sier det seg selv at du vil oppnå større effekt i arbeidet hvis du trener jevnlig, for ikke å nevne alle de andre fordelene du også får av trening. Et næringsrikt og velbalansert kosthold er også grunnleggende hvis du vil yte maksimalt.

Planlegg tiden din

Skaff deg oversikt over de oppgavene du har prioritert å gjøre i en gitt tidsperiode, samt oversikt over tilgjengelig tid. Fordel så oppgavene utover i kalenderen. Forhold deg så kun til dagens plan.Stress skyldes ofte at vi blir overveldet, har for mange ting i hodet, og det stjeler vår evne til fokus og tilstedeværelse. Ved å få oversikt, og å fordele arbeidsoppgaver på dager, kan vi ha fokus på en og en ting om gangen.Jeg fører alle mine gjøremål på en liste, og en gang i uken fordeler jeg det utover den kommende uken. Jeg setter og av tid innimellom til å evaluere og justere om nødvendig. 

Beregn ekstra tid. Ting tar alltid lengre tid enn planlagt. Da slipper du følelsen av å være på etterskudd hele tiden. Du kan ha en back up plan for hva du kan fylle tiden med om du plutselig har tid til overs.Legg også inn tid til ingenting i kalenderen. Vi kan ikke gjøre noe fornuftig og produktivt hele tiden. Vi trenger rom for å være, og rom for refleksjon. Dette vil gi deg pustepauser som hjelper deg til å holde oversikt over livet ditt, og gir deg muligheten til å gjøre evalueringer. 

Kartelegg tidsbruk – planlegg arbeidsøkter

Finn ut hva som er dine tidstyver i løpet av dagen. Kartlegg hva du gjør i løpet av en dag, og hvor mye tid du bruker på det. Hvor mye tid bruker du på å handle mat hver uke? Hvor mye tid bruker du på sosiale medier og ved å se på tv? Ha et bevisst forhold til hva du bruker tiden din på, og hvorfor. Skru av pushvarsler, og sett av faste tider til å følge opp e-poster og annet. Sett også av faste tider til fokuserte arbeidsøkter med planlagte pauser hvor du kan logge av arbeidet. Bruk gjerne litt tid på å finne ut av hvor lenge en optimal arbeidsøkt er for deg. Fra 15 til 90 minutter et sted avhengig av arbeidsoppgave? 45 minutter kan være en god tid for mange. Alle er forskjellige, men ofte blir vi uproduktive hvis vi har for mye tid tilgjengelig. Parkinsons lov demonstrerer dette: arbeidet ekspanderer alltid til å fylle den tiden som er tilgjengelig. Har vi kortere tid tilgjengelig kan vi ofte få opp effektiviteten gjennom positivt stress. 

Innboks-kontroll

En full og uoversiktlig innboks kan også føre til følelsen av å være overveldet. Finn et system som passer deg for å rydde opp og arkivere e-poster i egne foldere. Det kan være foldere per kategori du jobber med, og egne foldere til de eposter som må besvares, og de som er ferdig besvart. Slett eller arkivere gamle meldinger i stedet for å la de ligge i innboksen. Lage et system for hva som haster, og hva som ikke haster. Den samme tilnærmingen kan du ha til det som kommer inn av papirpost. En hylle for det som må behandles (haster/haster ikke), og så arkivere/kaste når ferdig behandlet.  

Vaner og personlighet

Gode rutiner og endring av vaner er et viktig steg til økt prestasjon og høyere produktivitet. Lytt til denne podcasten for å lære mer om dette. Alle mennesker er forskjellige, og noen har lettere tilgang til det å innføre nye vaner. Synes du det er tungt å gjøre det på egenhånd kan noen timer med en mental trener være til stor hjelp. Alle mennesker har mulighetene i seg, det kommer an på hvor mye innsats du legger i det. Det vi gjøre mye av blir vi gode på. 

Nei til Multitasking.

Ikke gjør ting med en gang Skriv det ned i stedet. Ha post it lapper ved siden av deg når du jobber og noter ned det du kommer på. Fullfør oppgavene senere når du setter av tid og rom. Noen ting går selvfølgelig greit gjøre samtidig, som å ta oppvasken og høre på podcast, men ellers så klarer ikke hjernen å fokusere på to ting samtidig og må da switche mellom oppgavene. Det kan gå opp til 20 min hver gang man switcher før man gjenvinner fokus. Så det sier seg selv at hvis du multitasker i løpet av arbeidsdagen så kaster du bort mye tid.

Mental trening handler om å fjerne distraksjoner slik at vi kan få ut potensielt vårt. Da vil vi øke prestasjonen vår. Når vi har hodet et annet sted presterer vi dårligere, og bruker lengre tid på arbeidsoppgavene. Dette kan bygge opp under det å føle seg stresset. Når vi stresser får vi dårligere konsentrasjon og koordinasjon, og resultatet kan bli en negativ sirkel.  

Fokus og tilstedeværelse

Fokus er en mental ferdighet som vi kan trene opp. Og den henger nøye sammen med vår evne til å være tilstede. Når vi er fokuserte og tilstede er det tilrettelagt for at vi kan yte maksimalt i det gjør, og ha en følelse av ro i kroppen. 

Ta deg tid til å gjøre ting ordentlig! 

Gjør de tingene du synes du egentlig ikke har tid til, og gjør de ordentlig. Som for eksempel å lese instruksjonshefte før du går i gang med noe. Ofte tar vi oss ikke tid til forberedelser, og ender opp med å bruke lengre tid enn nødvendig fordi vi gjør ting feil. Det gjelder også det å ta seg tid til de tingene vi vet er bra for helsen som en treningsøkt, eller kanskje det å meditere?

Gjør de vanskelige tingene først– følelsen av å komme i mål vil booste lykkehormoner og andre ting vil være lettere etterpå. Har du en stor opgave foran deg så er det beste tipset å komme i gang. Bare det å starte med å lage et dokument kan være nok til å sette i gang en prosess. Det å gjøre litt hver dag vil til slutt ta deg i mål.

Kort oppsummert; ved å planlegge og prioritere gjøremålene våre, og samtid trene oss på å ha fokus og være tilstede i det vi gjør, kan vi oppnå mindre stress og høyere effektivitet. Ønsker du å vite mer om dette kan du lytte til denne episoden av podcasten Engler og Hormoner, eller booke en time med mental trening.