Lykke – er det mulig?

Hjernen din prøver hele tiden å fortelle deg hva du skal gjøre for å bli lykkelig. Men hva om hjernen din tar feil? Hva om det du tror gjør deg lykkelig egentlig ikke gjør det?

Hjernen vår er 2 millioner år gammel. Den ble utviklet i en tid da vi levde som jegere og sankere. Hjernens oppgave var å holde deg i live, for å sørge for at menneskearten overlevde. Hjernen er derfor laget for å se etter farer. Den vurderer alt med skepsis, i et negativt perspektiv. Og så liker den å vurdere, analysere og planlegge. Dette gir god grobunn for bekymringstanker. I tillegg til at hjernen ser det meste med negativitetsbriller på, så ilegger hjernen det som er negativt mer verdi enn det positive. Det vil si vi husker det bedre og det tar mer plass i hjernen vår. Så da er det kanskje ikke rart om hodet ditt fylles med tanker som ikke er særlig oppløftende. Det er ikke din skyld. 

Vi tror gjerne at vi blir lykkelige hvis bare vi får bikinikroppen, hvis bare vi får den nye jobben, bilen eller kjæresten. Og det er ikke så rart. Når vi får noe nytt får vi et boost av lykkehormoner. Hjernen belønner oss fordi den vil at vi skal gjøre dette igjen. Hvorfor? Jo, fordi da vi levde som jegere og sankere var det livsviktig at vi fant mat, tak over hodet, noe å dekke oss til med eller reproduserte oss. Så vi er programmert for å søke etter disse tingene, og vi har lært oss at det gir oss en god følelse, og forveksler derfor dette med lykke. Men dette er en jakt vi ikke kan vinne. Fordi kroppen skiller ikke ut disse lykkehormonene i all evighet, det er bortkastet energi. Effekten går fort over og da trenger vi nytt påfyll. Og som om det ikke skulle være nok er mennesker utrustet med en evne til å tilpasse seg omstendighetene raskt, såkalt hedonistisk tilpasning. Det er for så vidt bra, for er det en krise og en stor omvelting i livet så blir det nye fort normalen. Men når det gjelder det som er nytt og spennende, så er det jo litt kjedelig at nyhetseffekten går over så fort. Det hadde vært deilig å glede seg over den nye bilen eller ferieparadiset litt lenger ikkesant? Kan det være mulig?

Forskning viser at 50 % av vår lykke er bestemt av genene våre. 10 % av lykken vår påvirkes av livshendelser. De resterende 40 % har vi kontroll over. Ja, det vil si at hvis vi legger inn en innsats for å snu tankene våre så vil vi kunne påvirke dette tallet. Det er helt fantastisk! Lykke er i stor grad trenbart.

Hvordan trener vi lykke? Det er mange teknikker som leder til lykke. Her får du 5 tips som du enkelt kan starte med i dag:

1. Hver morgen sier du tre ting til deg selv som du forventer skal bli fint med denne dagen. Slik trener du opp hjernen din til å se etter det positive. Før du legger deg sier du tre ting som du er takknemlig for. Fordi hjernen er plastisk vil dette endre de brillene du ser på verden gjennom.

2. Bli bevisst dine forventninger til deg selv og andre. Er de realistiske? Hvordan påvirker det deg hvis de ikke innfris? Hvordan kan du endre dine forventinger slik at de gir deg en positiv følelse?

3. Når du havner i en situasjon som ikke går etter planen, når noe går galt – hent frem ordtaket ”Det nytter ikke gråte over spilt melk”. Det er stor kraft i å gi slipp på ting. Dette er en treningssak. Jo oftere du gjør dette, jo bedre vil du bli på det. 

4. Bli bevisst ditt indre tankekjør. Alt vi tenker og sier til oss selv påvirker oss. Er du god på å snakke deg selv ned er det vanskelig å føle på lykke. Begynn med å kartlegge tankene dine, og legg merke til hvilken effekt de har på deg. Bestem deg så hva du vil si til deg selv i stedet som er konstruktivt og oppløftende. Kjenn på effekten av denne nye tanken. Øv deg på dette over tid, så vil du merke endringer. 

5. Finn ut hva som er viktig i ditt liv. Hva ønsker du å få ut av livet? Når du begynner å sette deg selv og dine mål på agendaen vil du oppleve mer mening og motivasjon i livet, noe som vil gi deg en økt følelse av lykke og tilfredshet. 

Og vet du hva, det å trene opp lykken er faktisk bra for helsen. Det reduserer stress, og vi ser at de som er lykkelige har bedre helse og lever lenger. Vil du vite mer om lykke kan du høre på denne episoden av podcasten Engler og Hormoner. Nettkurset mitt Mental Retreat gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger for å snu tankesettet og trene opp lykken din. Klik her for mer informasjon om dette. 

lykke, mental trening, selvledelse, lykkefølelse, mentaltrening