Hvordan takle tankekjør? 

 

Hva gjør du når tankene bare går på repeat i hodet ditt og ikke gir deg fred? Dette spørsmålet får jeg ofte, og ikke så rart, da vi lever i en verden med et ekstremt høyt tempo, og tankekjør gjerne er et resultat av dette. Hvertfall ofte. Det kan også være andre årsaker som jeg skal dele med deg nedenfor.

 

Det er klart det er fristende å tenke at det finnes et verktøy som på magisk vis lar deg takle tankekjøret, og bare putter gode rolige tanker i hodet. Men det finnes ikke. Det ville vært en umulig oppgave. Fordi tankene er der jo av en grunn, og da er det den vi må jobbe med. Dvs vi må jobbe med årsaken til at de kverner. Og da vil endelig problemet forsvinne.

 

Hva kommer tankekjør av?

For mange handler tankekjør rett og slett om at vi har for mye på agendaen. Og det økende stresset kroppen din opplever gjør at du setter i gang tankekjøret. 

Hjernen din er opptatt av å ha oversikt og kontroll over situasjoner. Det skyldes at hjernens hovedfunksjon er å holde deg i live, og den er skapt for å se etter det som kan være farlig og vurdere alt mulig opp mot det. Er det for mange ting du trenger å forholde deg til i livet ditt, vil hjernen fort føle at den ikke har oversikt, den blir dermed overveldet (stresset) fordi det kan jo hende at det finnes noe farlig blant det den ikke har oversikt over? Og slik holdes du i gang med et forhøyet stressnivå og tanker som bare fortsetter å kverne. 

 

Løsningen?

Kutt ned på gjøremålene dine og skap rom for pauser i hverdagen din. Finn ut hvilke av tingene på to do listen din som er helt nødvendige og hvilke du kan stryke fra forventningene dine. Husk du får ikke gjort alt, hvertfall ikke samtidig. Spør deg selv hva slags liv du ønsker å leve og hva som betyr mest for deg. Vurder så hvor viktig alle gjøremålene dine er i forhold til det, og dropp det som du innser egentlig ikke betyr så mye for deg.

 

Synes du det er vanskelig å kutte ned? Det skjønner jeg. Vet du, mange av oss har en følelse av at vi må være flinke, at vi må prestere og levere på alle områder til enhver tid. Det bunner i en tanke om at vi ikke er verdifulle nok hvis vi ikke lever opp til alle sine forventninger. Alle mennesker har et behov for anerkjennelse, for å føle at vi er verdifulle. Synes vi ikke dette om oss selv, så blir vi avhengig av å hente den aksepten utenfra OG vi blir redde for å miste den.

 

Er dette tilfelle så blir alt vi har på to-do listen vår viktig. Viktig for at vi skal se bra ut, viktig for at huset skal se bra ut, viktig for at vi skal levere på jobb, viktig for at andre skal tenke godt om oss, viktig for at barna våre skal fremstå som flinke…. Dette kan det være utfordrende å ta et oppgjør med om vi ikke har bygget opp den indre styrken vår.

Hvordan vi gjør det får du vite på min online workshop du kan se opptak av den her

annikenbinz.com/opptakNår det sitter dypere

Men du, det er ikke alltid det er to-do listen som skaper tankekjøret. Noen ganger er det en helt annen årsak, nemlig opplevelser vi har hatt tidligere i livet som har skapt en frykt i oss. Det kan være traumatiske hendelser, eller hendelser som rett og slett egentlig er bagateller, men som vi har tolket som farlige for oss. Og har vi opplevd at det er en fare i livet vårt, så vil hjernen være ekstra på vakt i tilfelle det er flere farer, og dermed ender vi opp med indre uro og tankekjør. 

 

Hvordan kan ting vi har opplevd tidligere i livet, ofte i barndommen, gi oss tankekjør i voksen alder? Husk at hjernen din er opptatt av at du skal holdes trygg. Hvis du som barn opplevde at noen lo av deg, du følte deg annerledes, kanskje du ikke ble sett og hørt som du burde av foreldrene dine kan hjernen din ha tenkt at du er i fare. Små barn er avhengig av foreldrene sine, og opplever de at foreldrene ikke lytter eller er der for dem når de trenger det vil det tolkes som en fare. 

 

Hjernen din lærer de utroligste ting gjennom livet ditt, og former deg til den du er i dag, og de følelsene og tankene du har hatt frem til nå. Det som er bra med at hjernen din er så god på å lære er at vi kan lære om de tingene som ødelegger for oss - les: skaper tankekjør og indre uro - og heller lære oss hvordan vi kan stå stødig i oss selv, ha indre ro, trygghet, styrke, god selvfølelse og selvtillit. 

 

På workshopen min lærer du hvordan det er mulig 💕

 

Se den her : 

annikenbinz.com/opptak

 

Og du, tankekjør kan også være et resultat av manglende / feil næring. Er det ingen av de ovenstående punktene som matcher med deg, så ta en tur til legen og sjekk deg
KOM HENG MED MEG PÅ INSTAGRAM FOR DAGLIG INSPIRASJON TIL HVORDAN DU KAN LEVE ET BEDRE LIV.

@ANNIKENBINZ >>

FOR AT DU SKAL FÅ MER UT AV DITT LIV, SENDER JEG UT EN GRATIS E-POST HVER UKE MED KUNNSKAP, INSPIRASJON OG GODE VERKTØY.

Ukentlig påfyll hjelper deg til å ta de skrittene du trenger for å bevege deg mot det livet du drømmer om.